Kantoorwerk optimalisatie. Kent u dat?

Er verschijnen in de media steeds meer berichten over de te grote werkdruk bij werknemers. Administratief werk wordt daarbij niet uitgesloten. Zittend werken betekent niet dat je niet moe kan worden of erger, gestrest kan raken. Elke werkgever weet inmiddels dat een werknemer in een goede conditie -lichamelijk en geestelijk- beter presteert. Om over veel fitte werknemers te beschikken is het van belang om de randvoorwaarden van de werkomgeving eens onder de loep te nemen. Nu is het woord randvoorwaarden wat te bescheiden; eigenlijk gaat het om keiharde voorwaarden. De inspanningen om die voorwaarden te creëren zijn helemaal niet zo complex. We helpen u met wat voorbeelden.

Geluid en concentratie.
U zult het zich niet dagelijks realiseren hoeveel geluid er in kantoorruimtes wordt geproduceerd terwijl er toch geconcentreerd gewerkt moet worden. De een heeft daar meer last van dan de ander, maar gaande de dag komt geluid bij iedereen harder binnen. Hoe eenvoudig is het om op de concentratie werkplekken scheidingswanden te plaatsen? Niet van die hoge, maar schermen van 39 of 54 cm. hoog kunnen al voor rust en geluidabsorptie zorgen. Eenvoudig te bevestigen aan de bureaus. Staande wanden tussen de bureaus kan ook als de bevestigen een probleem oplevert. Scheidingswanden zijn er overigens in vele hoogtematen van 39 tot 180 cm. en in veel geluidsabsorberende materialen.

Aparte ruimtes.
Een kort overleg van bijvoorbeeld 30 minuten rond een werkplek kan voor de anderen best verstorend werken. Daar er steeds meer in teams gewerkt wordt gaan dit soort overleggen toenemen. Wat te denken van een afgeschermde ruimte met behulp van hoge scheidingswanden. Plaats daarin een tafel, een aantal stoelen en de gewenste aansluitingen en men kan overleggen zonder dat collega’s afgeleid worden. Voor kort overleg of misschien voor het drinken van een kopje koffie kan ook van statafels gebruik gemaakt worden. Het is fysiek zelfs goed om het zittend werken af te wisselen door staand te overleggen.

Waarmee kunt u uw werknemers in kantoorruimtes nog meer blij mee maken?
Dat blij maken geldt uiteraard ook voor u zelf als werkgever. Fitte werknemers in een goede omgeving presteren beter. Hierbij wat tips met een snelle positieve uitwerking.

  • Het is al eerder aangetoond dat levende planten, dus niet van dat namaakspul, de productiviteit tot wel 10 procent doet toenemen.
  • Zelfs fraaie afbeeldingen van een groene natuur leveren een positieve bijdrage. Ooit een gedacht om een gekwalificeerde graffiti kunstenaar uit te nodigen om op een grote wand een passen tafereel te maken bv. een combinatie van groen en uw onderneming? Dat kan zelfs in 3D.
  • Heeft u nog een harde vloer die geen geluid absorbeert maar dat juist reflecteert? Een projecttapijt is veel vriendelijker en helpt het geluid in te dammen.
  • Heeft u relatief felle verlichting tegen het plafond? Gedimd licht werkt positief en maakt creatief. Een ondersteunende bureaulamp kan eventueel hulp bieden waar dat nodig mocht zijn. Een als u toch met het licht aan de gang gaat, schakelt u dan gelijk over op LED. Dat bespaart enorm veel energie, zodat u uw investeringen weer voor een deel kan terugverdienen.